Det hele startede i 1954

Dette er historien om, hvordan et godt håndværk, kombineret med initiativ, flid og fremsynethed kan udvikle sig til en moderne vinduesvirksomhed. I 1954 grundlagde Richard R. Nielsen virksomheden Rationel Vinduer og påbegyndte produktion af staldvinduer i en nyopført fabrikshal i Sdr. Felding.

Den første ordre

Allerede i 40’erne havde Richard R. Nielsen overvejet at starte serieproduktion af vinduer. Han havde investeret i maskiner på værkstedet og havde længe fabrikeret både døre og vinduer ved siden af tømrerarbejdet. Men det var ret svært at skaffe træ lige efter krigen, så da muligheden bød sig, startede han i stedet i 1947 dørfabrikken Jutlandia sammen med en kompagnon. Richard R. Nielsen solgte dog sin andel ved årskiftet 1953/54. Planen var, at han så skulle lave beslåning til døre, men inden han nåede at komme rigtig i gang med det, fik han en ordre på 31 staldvinduer…

Ret så rationelt

Flere vinduesordrer kom til, og Richard R. Nielsen udviklede sin egen vindueskonstruktion. Han fik den indregistreret under navnet Rationel Vinduer – og så var vinduesfabrikken en realitet. I løbet af få år fik Richard R. Nielsen bygget en solid forretning op om det gode håndværk og gennemført kvalitet. Produktionen af staldvinduer blev hurtigt overhalet af facadevinduer. Fabrikken blev udvidet, og flere medarbejdere blev ansat. Omsætningen steg år for år, man deltog i udstillinger og messer, og snart var Rationel Vinduer et kendt brand i Danmark.

Læs også historien om hvordan de første medarbejdere bosatte sig omkring fabrikken.

 

Vinduer i træ

De første år blev maskinerne fodret med Yang-teak – en hård træsort fra Asien med gyldne årer og distinkt duft af peber, som bredte sig ud over det halve Sdr. Felding fra fabrikken på Nørregade. Det viste sig dog at være en ret vanskelig træsort at arbejde med, så i løbet af 70’erne gik man over til udelukkende at producere vinduer i fyrretræ. Der blev udviklet komplette vinduesprogrammer, nye dørtyper, facadeelementer og hæveskydedøre. Der blev anskaffet avanceret maskinanlæg til fremstilling af større serier i standardprodukter. Gennem hele perioden fastholdt man dog produktion af specialelementer. I dag produceres kun vinduer efter mål.

Gode relationer

Gode relationer til tømrerhandlerne har altid haft stor fokus i Rationel. I flere år inviterede man således forhandlerne til Rationel Cup – en indendørsfodboldturnering. Det blev noget af et tilløbsstykke, og i 1978 deltog op til 350 trælasthandlere. Der var ikke kun tid til fodbold, alle deltagerne fik ved samme lejlighed mulighed for at se produktionen i Sdr. Felding, og der blev selvfølgelig budt på smørrebrød i kantinen.

Generationsskifte

Ældste søn Flemming Rohde Nielsen trådte ind i virksomheden i 1965. De første år koncentrerede han sig om salget, men han blev hurtigt en del af ledelsen. Samarbejdet mellem far og søn viste sig at være en god kombination – en driftig håndværker og en fremtidssynet økonomiuddannet. Parløbet var en styrke og en god platform for at Rationel kunne ekspandere. I 1980 trådte Richard R. Nielsen tilbage af helbredsmæssige årsager, og Flemming Rohde overtog ledelsen. Flemming Rohde Nielsen fratrådte i 1994.

God holdånd

God holdånd, dygtige og stabile medarbejdere har været med til at gøre Rationel til den virksomhed, vi er i dag. Ledelsen har altid vægtet højt, at Rationel var et godt sted at være og har altid værdsat medarbejdernes indsats. Mange af de allerførste medarbejdere blev da også i virksomheden i både 30 og 40 år. I de tidlige år blev der arrangeret sommerudflugter for medarbejdere og ægtefæller – en bustur ud i det blå og en god middag på kroen – med højt humør og feststemning. Og gode traditioner har det jo med at blive – også i dag er sommerfesten et højdepunkt, som medarbejderne frem til – et dejligt afbræk i en travl hverdag – og en god anledning at have det sjovt sammen og mødes på tværs.

En ultramoderne fabrik

Sidst i 60’erne tog udviklingen rigtig fart. Parcelhusbyggeriet blomstrede, og Rationel voksede. Den gamle fabrik i Nørregade var efterhånden blevet for lille, og der var ingen udvidelsesmuligheder. En udflytning var nødvendig. På bakken syd for Sdr. Felding byggede man helt nye fabrikshaller, og som prikken over i’et indviede man i 1974 en spændende og ikonisk administrationsbygning. Selvfølgelig med Rationel special-elementer i facaden.

Kunden i fokus

Rationels vinduer og døre sælges gennem forhandlere, og sådan har det været siden 60’erne, hvor salget tog rigtig fart. I starten klarede nogle få salgskonsulenter salgsarbejdet, men i takt med at virksomheden voksede, blev salgsafdelingen også større. I 90’erne samlede man de forskellige salgsafdelinger. Alle produkter blev nu solgt fra et samlet kundecenter, som skulle betjene forhandlerne nemt og hurtigt. Kompetente og serviceorienterede medarbejdere håndterede både tilbudsgivning og ordrebehandling.

Nye tider

80’erne og 90’erne var præget af opkøb og fusioner og skiftende ejere. I 2004 blev Rationel Vinduer A/S overtaget 100% af VKR Holding A/S og Rationel blev en del af en velkonsolideret danskejet koncern. I Danmark var der fuld fokus på salget og i 2011 flyttede Rationels administration og salgsafdeling til nyt domicil i Herning. Ja og sådan gik det til, at en gammel el-turbinehal som tidligere producerede elektrisk lys til Herning og omegn blev restaureret og fik nyt liv. Og lys er stadig omdrejningspunkt for huset nu er det blot vinduer som giver dagslys til vores hjem, der sælges fra turbinehallen.